PEPPARKAKOR
Ingredienser
44 dlsocker
22 dlljus sirap
22 dlvatten
250250 gsmör eller margarin
22 mskkanel
11 mskmald kardemumma
11 mskmalda kryddnejlikor
0.50.5 mskstötta pomeransskal
1414 dl(770 g) vetemjöl
11 mskbikarbonat
Gör så här
1. Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen.
2. Skiva smöret eller margarinet och lägg ner det i en bunke. Mät upp alla kryddorna och häll dem i bunken. Slå över den heta sockerblandningen och låt stå en stund tills matfettet smält. Rör om då och då. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
3. Blanda mjölet väl med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trägaffel.
4. Låt nu degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse (kanske mest praktiskt). Under tiden hinner mjölet svälla, så att degen blir maximalt lättkavlad.
5. Smörj plåtar med lite margarin eller smör eller använd bakplåtspapper.
6. Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget det är alltid enklast. Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln. Ta ut pepparkaksfigurer med mått. Lyft över kakorna till plåten med hjälp av en stekspade.
7. Garnera gärna de utkavlade kakorna med skållade halva mandlar, som i så fall måste tryckas ner i kakorna för att verkligen fastna under gräddningen.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 8-10 minuter. Passa noga pepparkakor bränns lätt.